top of page

American Rhytm

Американски стил Ритъм

 

Вид бални танци, който се е развил от социалните танци и сега е напълно признат състезателен стил на танца. Ритъм стил, състоящ се от Cha Cha, Rumba, Swing East Coast, Bolero и Mambo.

 

Ча Ча

Вълнуващ, синкопиран, латино танц, възникнал през 50-те години като забавен Мамбо, Ча Ча събира своята личност, характер, ритъм, основа и чар от два основни танцови източника. Това е производно на мамбото чрез неговата латино музика, а също така е и доведено дете на Суинг, тъй като се танцува в 1-2-3 стъпков ритъм. Cha Cha получава своето име и характер от своя отчетлив повтарящ се ритъм на краката.

 

Румба

Първоначално „Румба“ е ухажване, брак и уличен танц с африкански произход. Румба срещна известна опозиция   обществото поради внушаващите движения на тялото и бедрата. Характерната особеност е да правите всяка стъпка, без първоначално да поставяте тежестта върху нея. Стъпалата се правят с леко свито коляно, което при изправяне кара бедрата да се поклащат от едната на другата страна, в това, което е станало известно като „кубинско движение“.

 

Самба

Самба е оживен бразилски танц, който е представен за първи път през 1917 г. и най-накрая е приет като бален танц от бразилското общество през 1930 г. Понякога се споменава като Самба, Кариока, Байон или Батукадо. Разликата е главно в темпото, тъй като стъпките и в четирите танца са много сходни. Стилът е да отскачате стабилно и плавно на 2/4 метра. Казват, че самбата е въведена в САЩ през 1939 г. от покойната Кармен Миранда.

 

Болеро

Първоначално испански танц за 3/4 време, той е променен в Куба, първоначално във 2/4 време, след което в крайна сметка в 4/4. Сега се представя като много бавен тип ритъм на Румба. Музиката често е аранжирана с испански вокали и с фин перкусионен ефект, обикновено с помощта на Congas или Bongos. Първоначално испански танц за 3/4 време, той е променен в Куба, първоначално във 2/4 време, след което в крайна сметка в 4/4. Сега се представя като много бавен тип ритъм на Румба. Музиката често е аранжирана с испански вокали и с фин перкусионен ефект, обикновено с помощта на Congas или Bongos.

 

Мамбо

Пикантното мамбо, както го познаваме сега, израсна от Данзон (националната музика на Куба) и улови въображението на американската танцова сцена в края на Втората световна война. По-късно бързият суинг-джаз и оптимистичната латино музика се включиха, за да формират актуализираното и невъздържано Mambo. The Mambo е спот танц и стъпалата са доста компактни.

 

Йист Коуст Суинг

Този танц често се нарича суинг Triple Step поради ритъма на основната тройна стъпка. Този танц се състои от шест и осем схеми за броене, които изискват стъпка назад от мъжа и жената, за да започнат. Това е кръгов танц, който се танцува с отскок и е много заземен и не високо в краката. Този отскок изисква танцьорът да остане много гладък и да не скача много. Източното крайбрежие суинг е основата за всички суинг танци.


Уест Коуст Суинг

Този танц се състои от шест и осем схеми за броене, които се правят в слот. Жената вече не се клати назад, както в ИКС, но вместо това винаги върви напред на едно. Обикновено този танц се изпълнява със суинг музика със средно темпо, често по-бавна . Въпреки това, тези, които постигат високо ниво на умения в този танц, могат и го танцуват с по-бързо темпо музика. Този танц няма отскок и много плавно усещане. Рядко ще видите високи ритници или движения, които изискват танцьорът да напусне пода.

 

Меренге

Меренге е популярен танц на Хаити и Доминиканската република и е наистина оживен латино танц. Има стара приказка за един много смел и известен военен офицер, който е бил ранен в битка и е накуцвал. За великия герой, връщащ се от войната, беше даден тържествен танц. Вместо да смутят своя герой, който накуцваше по ранения си крак, докато танцуваше, всички присъстващи мъже също благоприятстваха крака си и по този начин се роди Меренге.
 

American Smooth

Американски стил Смут

 

Вид бални танци, който се е развил от социалните танци и сега е напълно признат състезателен стил на танца. Стилът Smooth позволява на танцьорите да бъдат в отворени позиции, което позволява много стил и свободни движения като „Фред и Джинджер“.

 

Валс

Валсът се появява като модерен танц в Бохемия, Австрия, Бавария и други части на Европа в края на 1700-те. Танцувани в 3/4 синхронизация, повтарящите се, дори музикални ритми изпращат танцьорите да се въртят около пода, наслаждавайки се на тръпката от валсовото движение.

 

Танго

Американският стил танго е прогресивно движение по линията на танца, използващо пластични движения на тялото. Стакато движение на стъпалата на краката и огънатите колене подчертават драматичния стил на тангото.

 

Фокстрот

Foxtrot остава най-популярният социален танц в света днес. Хари Фокс и неговият уникален стил се появават  на нюйоркска сцена през 1913 г. И се превръща в успех за една нощ. Фокстротът е основата за много от последвалите социални танци. Удобен за танцуване на всички възрастови групи заради лекотата на движение и плавен стил. Музиката на фокстрот се свири от повечето оркестри за социални танци и е един от най-лесните за изучаване танци в американския стил.

 

Виенски валс

Този танц възниква в Средна Европа преди около 400 години. Музиката е бърза в темпо и изпраща двойките да се въртят около пода - първо в единия, а след това в другия.

bottom of page